Жемістердің сүйектерін жеуге бола ма, жоқ па деген пікірталас көптеген жылдар бойы жойылған жоқ.
Біреу оларда дәрумендер жоқ деп санайды және олар қақалу қаупін арттырады. Басқалары кейбір дәндер жидектер мен жемістердің өзінен қарағанда пайдалы деп санайды. Материалда біз қандай жемістердің сүйегін жеуге болатынын және қайсысын жеуге болмайтыны туралы айтамыз.
Сүйегін жеуге болатын жемістер
Жемістерді тұтыну арқылы біз олардың ағзаға пайдасы туралы сирек ойлаймыз. Көбінесе біз оларды жейміз, өйткені біз дәм мен ләззат алғымыз келеді. Бірақ тәтті жемістердің көпшілігі денсаулыққа оң әсер етеді. Төменде біз тіпті сүйектері пайдалы қасиеттері бар жемістер туралы айтамыз.
Қарбыз дәні
Піскен қарбызды кескенде, егер дәні жоқ болса, біз қуанамыз. Бірақ бұл жидектің тұқымдары ағзаға пайдалы. Олардың құрамында гемоглобин мен қандағы қант деңгейін қалыпты ұстап тұру үшін қажет темір мен мырыштың көп мөлшері бар.
Қарбыз тұқымында ас қорытуға пайдалы талшық пен ақуыз да бар. Айтпақшы, кейбір елдерде қарбыз тұқымынан май алынады. Дәмі бойынша ол зәйтүннен жаман емес, ал қасиеттері бойынша ол бадамнан кем түспейді деп саналады.
Жүзім дәні
Бұл жемістің дәндерінде көптеген пайдалы заттар бар. Оның ішінде Е дәрумені, минералдар және фенолдық қосылыстар. Сонымен қатар, үлкен жүзім тұқымын жұтудың пайдасы жоқ.
Дәндер пайдалы болу үшін оларды блендерде ұнтақтау керек. Алынған қоспаны сүт коктейльдеріне немесе йогурттарға қосуға болады. Бұл ағзадағы талшықтың жетіспеушілігін толтыруға және ішек жұмыстарын жақсартуға көмектеседі.
Анар дәні
Бұл жемістің ағзаға пайдалы көптеген қасиеттері бар. Мысалы, табиғи анар шырынын ішу жүрек-қан тамырлары ауруларының даму қаупін азайтады және саңырауқұлақ инфекцияларын жеңуге көмектеседі. Анар тұқымдары таниндерге, кверцетинге және полифенолдарға бай. Мұның бәрі жалпы денсаулыққа және қатерлі ісікпен күресуге пайдалы.
Ұнтақталған анар тұқымы бар шырын салмақты азайтқысы келетіндерге де пайдалы болады. Бір стақан анар шырыны қанықтылық сезімін ұзартады деп саналады. Ал дәнде кездесетін полифенолдар тәбетті басады.
Цитрус дәндері
Лимон мен лайм дәнінде аспириннің негізгі ингредиенті — салицил қышқылының көп мөлшері бар. Сондықтан оларды жиі бас ауруы бар адамдарға қолдану ұсынылады.
Апельсин дәндері де ағзаға пайдалы. Олардың құрамында В17 дәрумені бар, ол саңырауқұлақ ауруларымен күресуге көмектеседі және қатерлі ісік қаупін азайтады. Бірақ цитрус дәндері ағзаға пайдалы болуы үшін оларды тұтастай жұтып қоймай, аздап шайнау керек.
Қандай жемістердің дәндерін жеуге кеңес берілмейді
Кейбір жемістер мен жидектердің сүйектерінен майлар мен эссенциялар жасалады, бұл терінің денсаулығы мен сұлулығын сақтауға көмектеседі. Алайда, бұл барлық жемістердің сүйектерін біздің ағзамызға пайдалы дегенді білдірмейді. Төменде біз дәндерін жеуге болмайтын жемістер туралы айтамыз.
Өрік сүйектері
Піскен өрік дәмді ғана емес, сонымен қатар пайдалы. Олар ағзаның жақсарту үшін қажетті микро және макронутриенттерге бай. Олардың құрамында фосфор, натрий, магний және темір бар. Сонымен қатар, өрік — бұл төмен калориялы жеміс, ол сонымен қатар шөлді қандыруға қабілетті.
Шикі өрік дәндерін жеуге кеңес берілмейді. Олардың құрамында амигдалин бар, ол ішекте гидроциан қышқылына ыдырайтын зат. Бұл күшті улы зат улануды тудыруы мүмкін.
Алма сүйегі
Бұл жеміс 80% судан және 20% талшықтан, органикалық қышқылдардан, көмірсулардан және микро және макроэлементтерден тұрады. Алма В тобындағы дәрумендерге, А, К және Е дәрумендеріне бай, олар мидың жұмысына оң әсер етеді, холестеринді төмендетеді және иммундық жүйені қолдайды.
Алма ағзаға пайдалы болуы үшін оларды сүйексіз жеу керек. Бұл жемістің тұқымында амигдалин гликозиді бар. Бұл зат денсаулыққа қауіпті, өйткені ферменттердің әсерінен ол цианид сутегіне айналады.
Шие сүйегі
Піскен шие денеге пайдалы екені сөзсіз. Жеміс С, В1, В2, В96 дәрумендеріне, сондай-ақ магний, темір және кобальтқа бай. Шие целлюлозасы қан тамырларын нығайтуға көмектеседі және анемияның дамуына жол бермейді.
Дегенмен, шиені сүйексіз жеген дұрыс. Олардың құрамында амигдалин бар, ол асқазан сөлінің әсерінен глюкоза мен цианидке ыдырайды. Әрине, жұтылған бірнеше сүйектен қорқынышты ештеңе болмайды. Бірақ егер оларды көп жесең, ағзаға кері әсерін тигізеді.
Сонымен қатар, термиялық өңделген жемістердің сүйектерінде гидроциан қышқылы жоқ. Себебі 75 градустан жоғары температурада қауіпті зат ыдырайды.
Фото: Unsplash