Ыстық күнде бас тарту керек 5 тағам
Pexels: Gustav Lundborg

Бұл чипстер сияқты ең айқын нәрсе ғана емес. Жалпы, жазғы ауа-райында мәзір туралы ойланған дұрыс.

Ыстықта біз әсіресе шаршау, бас ауруы және бас айналумен бірге жүретін сузыздану қаупіне ұшыраймыз. Егер дұрыс тамақтанбасаң, онда сенің денеңе су қорын толтыру қажет болуы мүмкін. Ылғалдандыру бойынша сарапшы Ник Хирд сұхбатында денені ылғалмен қанықтыру тұрғысынан ең нашар 5 тағамды атады.

Міне, ыстық ауа-райында сусыздануға әкелуі мүмкін тағамдар:

1. Өңделген ет. Шұжықтар, бекон және басқа да гастрономиялық ет. Хирдтің айтуынша, оларда натрий, қант және консерванттар көп, сондықтан олар ылғалды көп алады (және, айтпақшы, жалпы ағзаға онша пайдалы емес).

2. Ащы тағам. «Ащы тағамдар дәмді болғанымен, дәм бүршіктерін ынталандырады және терлетеді», — дейді Хирд. Терлеу-салқындату тәсілі, бірақ сонымен бірге сұйықтықтың жоғалуына әкеледі және бұл сусыздануды тудырады.

3. Тұзды тіскебасарлар. «Чипсы, тұздалған жаңғақтар, крекер — бұл тағамдардың барлығында натрий көп, ол денедегі ылғалды алып, холестерин деңгейін және жүрек ауруының даму қаупін арттырады», — дейді Хирд мырза.

4. Тәтті сусындар. Қант несеп айдатқыш өнім ретінде әрекет етеді — дене жасушаларынан суды кетіреді және сузыздануға әкеледі. Қарапайым тілмен айтқанда, ол натрий сияқты әрекет етеді, сондықтан ыстықта одан аулақ бол.

5. Алкоголь. Алкогольді ішімдіктер де несеп айдағыш болып табылады. «Сыраны, шарапты және коктейльдерді сау ылғалдандыру үшін сумен толықтыру керек», — дейді Хирд.


Фото: Pexels

Поделиться: