Сені қатты терлететін 5 тағам
Unsplash: Ayo Ogunseinde

Біздің денемізде шамамен 2-4 миллион тер бездері бар.

Олар денсаулықты сақтауға және дене температураны реттеуге көмектеседі. Не дегенмен тер бізге өмір сүруге көмектеседі, егер біз тым көп терлесек, бұл ыңғайсыздық тудырады. Материалда қандай тағамдар терлеуді жоғарылататыны туралы білесіз.

1. Кофе

Құрамында кофеин бар кез-келген сусындар орталық жүйке жүйесіне әсер етеді. Осыған байланысты терлеу күшейіп, бас айналу мен құрысулар пайда болуы мүмкін.

Сені қатты терлететін 5 тағам
Unsplash: Fahmi Fakhrudin

Денсаулық проблемаларынан аулақ болғысы келетіндерге мамандар күніне 100-200 мг кофеинмен шектелуді ұсынады. Бұл жағдайда сен дененің жеке ерекшеліктерін ескеріп, дененің келесі кофе немесе энергетикалық сусынға қалай жауап беретінін мұқият бақылауың керек.

2. Ащы дәмдеуіштер

Шамадан тыс ащы тағамдар да терлеуді арттырады. Мысалы, бүлінген тағамдарда тілдің ауырсыну рецепторларына әсер ететін химиялық заттар бар. Олар ащы тағамды ыстық деп бағалайды және миға бұрмаланған сигналдар жібереді.

Сені қатты терлететін 5 тағам
Unsplash: Diana Polekhina

Ми денені салқындату және оны құтқару үшін шаралар қабылдайды. Осыған байланысты тер бездері белсендіріледі, тіпті көзден жас шығуы мүмкін.

3. Өңделген тағамдар

Бұл әртүрлі бояғыштармен, консерванттармен, хош иістендіргіштермен және өңделетін өнімдердің атауы. Әдетте, өңделген тағамның құрамында қант пен май көп. Осыған байланысты ас қорыту жүйесі оны қайта өңдеуге көп күш жұмсауы керек. Бұл терлеуді де арттырады.

Сені қатты терлететін 5 тағам
Unsplash: Jeff Siepman

Өңделген тағамдардың көпшілігі жоғары калориялы. Сондықтан, оларды теріс пайдалану артық салмақтың өсуіне әкеледі және белсенді өмір салтын сақтауды қиындатады. Сонымен қатар, қант диабеті мен басқа да ауыр аурулардың даму ықтималдығы едәуір артады. 

4. Ішімдік

Біздің теріміз көптеген функцияларды орындайды. Оның ішінде дене температурасын реттейді. Яғни, біздің тер бездеріміз тер шығарады, сондықтан біз салқындауға мүмкіндік аламыз. Ал біз ішімдік ішкенде, дене көбірек тер шығаруға мәжбүр болады.

Unsplash: Adam Jaime

Себебі, алкоголь вазопрессин өндірісін тежейді. Бұл гормон ағзадағы сұйықтықтың сақталуына жауап береді, сондықтан бірнеше кесе шампаннан кейін терлеу көбейіп, дәретханаға жиі барғың келуі мүмкін.

Айтпақшы, алкоголь қан тамырларын да кеңейтеді. Бұл қан ағымының және дене температурасының жоғарылауына әкеледі. 

5. Ақуыз тағамдары

Ақуыз салмақ жоғалтуға ықпал етеді деп саналады, өйткені ол термогендік әсерге ие. Бұл ақуызды тағамды сіңіру үшін дене көп энергия жұмсайды дегенді білдіреді. Осы жағдайда ақуыз тағамы құрамындағы энергияның бір бөлігін жылу түрінде береді.

Unsplash: Markus Spiske

Сонымен қатар, ақуызды тағамды қорыту процесінде организмде мочевина түзіледі. Ал, оны ағза тердің көмегімен жояды.


Фото: Unsplash

Поделиться: