Unsplash: Alex Meier

Салауатты өмір салтын үнемі іздеуде біз әрқашан әл-ауқатымызға ықпал ететін ең жақсы тағамдарды іздейміз.

Денсаулықтың кілттерінің бірі — дұрыс тамақтану және жемістер бұл процесте маңызды рөл атқарады. Қай жемісті ең пайдалы екенін айтамыз.

Жемістердің пайдалы қасиеттері

Жемістер дәрумендердің, минералдардың және антиоксиданттардың бай көзі болып табылады. Олар иммунитетті нығайтуға, ас қорытуды жақсартуға және денені қажетті қоректік заттармен қамтамасыз етуге көмектеседі. Денсаулық пен сергектікті сақтау үшін жиі тұтыну маңызды.

Манго: жеміс патшасы

Дегенмен, ең пайдалы жеміс туралы айтатын болсақ, манго ерекше назар аударуға тұрарлық. Себебі:

Витаминдер мен минералдарға бай

Манго құрамында С дәрумені, А дәрумені, калий және К дәрумені бар, бұл қоректік заттар терінің, көрудің, жүрек-қан тамырлары жүйесінің және сүйектердің денсаулығын сақтауда маңызды рөл атқарады.

Антиоксиданттық қасиеттері

Жемісте бос радикалдармен күресуге көмектесетін және созылмалы аурулардың даму қаупін төмендететін антиоксиданттар бар.

Ас қорытуды қолдау

Манго құрамында амилаза сияқты ас қорыту ферменттері бар, олар денеге тағамды жақсы сіңіруге көмектеседі.

манго жеміс
Unsplash: Fedor
Мангода қандай дәрумендер бар

Манго әртүрлі дәрумендер мен қоректік заттарға бай, соның ішінде:

  1. С дәрумені . Манго құрамында иммундық жүйені нығайтуға, терінің саулығын сақтауға көмектесетін С дәрумені көп.
  1. А дәрумені. Манго бета-каротинге бай, ол денеде А дәруменіне айналады, бұл витамин терінің, көру қабілетінің және шырышты қабаттардың денсаулығы үшін маңызды.
  1. К дәрумені. Бұл витамин сүйек денсаулығы мен қан ұюында маңызды рөл атқарады.
  1. B1 тобындағы дәрумен. Манго құрамында В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В5 (пантотен қышқылы), В6 (пиридоксин) дәрумендері бар. В дәрумендері метаболизмде, жүйке жүйесінің жұмысында және эритроциттердің түзілуінде маңызды рөл атқарады.
  1. Фолий қышқылы (B9). Бұл витамин әсіресе жүкті әйелдер үшін өте маңызды, өйткені ол ұрықтың дамуына көмектеседі.
  1. Е дәрумені. Бұл витамин антиоксидант болып табылады және дене жасушаларын зақымданудан қорғауға көмектеседі.
  1. Минералдар. Манго құрамында магний, калий және мыс бар, бұл жүрек пен бұлшықеттің қалыпты жұмысына ықпал етеді.

Манго жеу денені маңызды дәрумендер мен минералдармен қамтамасыз ету үшін пайдалы.

Мангоны рационға қалай қосуға болады

Максималды пайда алу үшін мангоны әртүрлі тәсілдермен енгізуге болады:

  • Оны тәуелсіз тағам ретінде жаңа балғын түрде жеу.
  • Салаттарға, десерттерге және смузилерге жарқын дәм мен қосымша тамақтану үшін қос.
  • Ұзақ мерзімді пайдалану үшін манго пюресі немесе мармелад дайында.

Таңдалған әдіске қарамастан, манго денсаулығыңды сақтауға көмектеседі. Тамақтануды осы керемет жеміспен байытуды ұмытпа.


Фото: Unsplash

Ақпарат көзі: Tengri News

Поделиться: