Ең дәмді кофені қалай әзірлеуге болады
Unsplash: Devin Avery

Кофені миллиондаған адамдар жақсы көреді.

Бұл сусынды білетіндер кафеде жасағандай дәмді етіп жасай алмайды. Алайда, жақында ғалымдар сусынға шынымен керемет болу үшін не қосу керектігін анықтады. 

Кофе бөлшектері ұнтақтау кезінде электрленетіні белгілі, бұл олардың қайнаған сумен нашар әрекеттесуіне әкеледі. Осы жағдайда кофе бөлшектері судың өтуіне жол бермейтін микроскопиялық кесектерді бөледі. Осы себепті сусынның дәмі мен хош иісі әлдеқайда аз.

Ғалымдардың пікірінше, кофе дәндерінің дәмін сақтау үшін ұнтақталғанға дейін дәндерге су қосу керек.

«Судың өте аз мөлшерін қосу электростатикалық зарядты теңестіреді және кесектердің пайда болуына жол бермейді. Бұл қалдықтардың азаюына және қайнату кезінде кофеден экстракцияның жақсаруына әкеледі. Үйде кофені ұнтақтау кезінде мен судың бір тамшысын қосып, оның мөлшерін біртіндеп көбейтіп, оңтайлы дозаны анықтаудан бастауды ұсынамын — бұл процесте көптеген нюанстар бар»,

деп түсіндірді Орегон университетінің есептеу химиясы кафедрасының доценті Кристофер Хендон.

Ғалымдар бұл әдіс әсіресе эспрессо немесе сүзілген кофе дайындауда тиімді деп санайды. 


Фото: Unsplash

Поделиться: