Кептірілген жемістің 5 пайдасы.

Рамазан айы басталды, ораза ұстаған барлық мұсылмандар үшін бұл өте маңызды жеміс. Рамазан айында су мен құрма күн батқаннан кейінгі дәстүрлі алғашқы тағам болып табылады.

Неліктен бәріміз осы жидекті ас мәзірімізге енгізуіміз керек екенін білдік.

Теріге, тіске, жүрекке пайдалы дәрумендер мен минералдарға бай

100 грамм жемісте:

  • Калория мөлшері: 277 ккал
  • Көмірсулар: 75 г
  • Талшық: 7 грамм
  • Ақуыз: 2 грамм
  • Калий: ұсынылатын тәуліктік тұтыну мөлшерінің 20%
  • Магний: ұсынылатын тәуліктік тұтыну мөлшерінің 14%
  • Мыс: ұсынылатын тәуліктік тұтыну мөлшерінің 18%
  • Марганец: ұсынылатын тәуліктік тұтыну мөлшерінің 15%
  • Темір: ұсынылатын тәуліктік тұтыну мөлшерінің 5%
  • В6 дәрумені: ұсынылатын тәуліктік тұтыну мөлшерінің 12%
  • Құрма сонымен қатар денсаулыққа пайдалы антиоксиданттарға бай.
Қандағы қантты төмендетеді

Бұл кептірілген жемістердегі талшық қабынуды азайтады, асқазан мен ішекті аурулардан қорғайды. Сонымен қатар, талшық қандағы қант деңгейін бақылауға пайдалы. Бұл ас қорытуды баяулатады және тамақтан кейін қандағы қанттың тым жоғары мөлшерін болдырмауға көмектеседі. Жемістердің гликемиялық индексі төмен, яғни олар холестеринді төмендетуге көмектеседі.

Альцгеймер ауруының даму қаупін азайтады

Жемістердегі антиоксиданттардың жоғары мөлшері біздің иммундық жүйеміз бен жасушаларымызды бос радикалдардан, әртүрлі ауруларға әкелуі мүмкін тұрақсыз молекулалардан қорғайды. Флавоноидтар (қабынуды азайтады, Альцгеймер ауруы мен қатерлі ісіктің кейбір түрлерінің даму қаупін азайтады), каротиноидтар (жүрек пен қан тамырларын қорғайды), фенол қышқылы (қатерлі ісік пен жүрек ауруының қаупін азайтады). Інжір және кептірілген қара өрік сияқты жемістердің ұқсас түрлерімен салыстырғанда құрмада антиоксиданттардың мөлшері ең жоғары. Бұл мидың денсаулығы ғана емес, сонымен бірге бүкіл дененің жастығы.

Табиғи тәттілендіргіш және энергия көзі

Құрма — жемістерде кездесетін табиғи қант-фруктозаның көзі. Осы себепті жемісте өте тәтті, карамель дәмі бар. Бұл ақ қант пен тәттілердің тамаша сау алмастырғышы. Десерттің орнына бірнеше құрма жеп тұр, сонда сенің тәттіге деген құштарлығың төмендейді. Қантты құрма пастасымен ауыстыр (құрманы блендерде сумен араластыр). Егер рецептте 1 кесе қант қажет болса, оны 1 кесе құрма пастасымен алмастыр. Құрма талшықтар мен қоректік заттарға бай болғанымен, олардың калориялары өте жоғары екенін ескеру маңызды.

Еске сақтау қабілетін жақсартады

Зертханалық зерттеулер құрма мидың жұмысын жақсартатынын және Альцгеймер ауруы сияқты нейродегенеративті аурулардың алдын алатынын көрсетті. Сонымен қатар, жануарларға жүргізілген зерттеулер құрма мидағы амилоидты бета ақуыздарының белсенділігін төмендетуге пайдалы екенін көрсетті. Жануарларға жүргізілген бір зерттеу құрмамен араласқан тағаммен қоректенетін тышқандардың есте сақтау қабілеті мен оқу қабілеті едәуір жақсарғанын және кептірілген жемістерді жемеген тышқандармен салыстырғанда аз мазасыз мінез-құлыққа ие екенін көрсетті.


Фото: Pexels

Поделиться: