Жиі жеуге болмайтын 6 пайдалы тағам 

Көп мөлшердегі теңдестірілген тамақтану ағзаға зиян тигізуі мүмкін.

ELLE Kazakhstan тым жиі жеуге болмайтын пайдалы тағамдар туралы айтады.

Ысталған лосось
Жиі жеуге болмайтын 6 пайдалы тағам 

Қызыл балықты жақсы көретіндер үшін жақсы жаңалық — балғын лососьті шексіз мөлшерде жеуге болады. Бірақ, ысталған лососьті шектеген жөн. Шындығында, ысталған балықтың құрамында полициклді хош иісті көмірсутектер бар, олар қатерлі ісік ауруын тудыруы мүмкін күшті канцерогендер. 

Комбуча 
Жиі жеуге болмайтын 6 пайдалы тағам 

Комбуча құрамында пробиотиктер көп болатын өте пайдалы сусын екені жасырын емес. Алайда, оның құрамында глюкурон қышқылы бар екенін ұмытпаңыз, оның көптігі асқазан қыжылын тудыруы мүмкін.

Тунец

Тунец-темір, мырыш және магнийге бай өнім, сонымен қатар оның құрамында ақуыз көп. Бірақ бұл балықта сынаптың жеткілікті жоғары концентрациясы бар, сондықтан оны жиі жеуге болмайды. Сынаппен улану көру мүшесіне және бұлшықет әлсіздігіне әкелуі мүмкін.

Кокос майы
Жиі жеуге болмайтын 6 пайдалы тағам 

Кокос майының көптеген артықшылықтары мен қолдану аясы бар, бірақ оны сақтықпен пайдалану керек. Кокос майы-бұл жалпы холестеринді төмендетуге қабілетті триглицеридтер бар қаныққан май. Бұл адам денсаулығына қауіпті бірқатар психофизиологиялық өзгерістерді, соның ішінде кейбір гормондардың жетіспеушілігін және витамин тапшылығын тудырады.

Дайын сорпа

Бір қарағанда, құмырадағы немесе қалыптағы сорпа- ыдыс-аяқты дайындауға және жууға көп уақыт кетірмейтін түскі астың жақсы нұсқасы. Онда көкөністердің жеткілікті мөлшері бар, қоректік және аз калориялы. Осы артықшылықтардың барлығында дайын сорпаның бір үлкен кемшілігі бар: оның құрамында тұз көп. Бір кесе сорпада 1500 мг натрий болуы мүмкін, ал ересек адамның күнделікті тұтынуы шамамен 2000 мг құрайды.

Гриль еті

Төмен калориялы және жоғары ақуызға қарамастан, грильдегі ет көп мөлшерде ағзаға зиян тигізуі мүмкін. Етті жоғары температурада пісіргенде, онда гетероциклді аминдер деп аталатын заттар пайда болады. Қуыру, гриль жасау және барбекю кезінде қолданылатын жоғары температура рак клеткаларының дамуына себеп болатын көптеген қауіпті қосылыстар жасайды. Пеште пісіру гидроциклді аминдерді аз шығарады, ал микротолқынды пеште пісіру, қайнату және өңдеу адамдар үшін іс жүзінде қауіпсіз.


Фото: Pexels/ Unsplash

Поделиться: