Егер сенің аштығың бақылаудан шығып кетсе немесе түскі астан кейін де тоймайтыныңды сезсең, диетаңды қайта қарауың керек. Ас мәзіріңе ағзаға маңызды қоректік заттар беретін және тәбетті тежеуге тағамдарды қос.
Тамақ ағзаға отын болғандықтан, барлық қоректік қажеттіліктеріңді қанағаттандыру үшін жеткілікті сапалы тағам жегеніңе көз жеткіз.
«Біз әрқашан пациенттерге ақуызды және талшықты көп жеуге кеңес береміз, өйткені олар саған ұзақ уақыт тойған сезім береді»,
дейді доктор Мир Али.
Егер сенің ас мәзірің ақуыздар мен талшықтарға толы болса және сен әлі де аштықпен күресіп жатсаң, оған бір немесе екі табиғи тәбетті басатын құрал қосқан жөн болар.
Көк шай
Көк шайдың құрамында аштықты реттеуге және метаболизмді жылдамдатуға көмектесетін катехиндер сияқты қосылыстар бар, дейді диетолог Скотт Китли. Оның құрамында аз мөлшерде кофеин бар, ол тәбетті уақытша тежеуге көмектеседі.
Кофе
«Кофедегі кофеин тәбетті басуға көмектеседі, бірақ оның әсері қысқа мерзімді болуы мүмкін», — дейді диетолог Кери Ганс. Кофе термогенезді ынталандырады, бұл сенің денеңде жылу шығару процесі, қарның тоқ екенін сезінуге мүмкіндік береді. Халықаралық фармацевтикалық зерттеулер журналында жарияланған 2020 жылғы зерттеуге сәйкес, егер салмақ жоғалтқың келсе, күніне 200-250 мл кофе ішу көмектесуі мүмкін.
Матча
Бұл шөптен жасалған сусынның құрамында кофеин де, аштық гормондарына әсер ететін және ұзақ уақыт қанықтыруға көмектесетін басқа қосылыстар бар.
Талшыққа бай тағамдар
«Талшық, асқазанда кеңейіп, ас қорытуды баяулатады, бұл тамақ арасында қанықтылықты сезінуге көмектеседі», — дейді Китли. «Талшыққа бай» деп санау үшін тағамда кем дегенде бес грамм талшық болуы керек. Жемістер, көкөністер, дәнді дақылдар, бұршақ дақылдары және сұлы талшықтары жоғары тағамдардың мысалдары болып табылады. Сарапшылар күніне шамамен 25-30 грамм талшықты тұтынуды ұсынады.
Ақуыз ұнтағы
«Ақуыз — ең қанықтыратын макронутриенттердің бірі», — дейді Китли. «Ақуыз ұнтағы аштықты бақылауда ұстауға көмектесу арқылы ақуызды тұтынуды арттырудың оңай жолы болуы мүмкін». Ақуыз ұнтағының жақсы нұсқасын іздегенде, оның дәмін, бір порциядағы ақуыздың мөлшерін және оның қаншалықты жақсы еритінін ескер.
Фото: Unsplash