Шай — әлемдегі ең танымал сусындардың бірі. Сенің сүйікті сортың қандай болса да, оны кейбір өнімдермен ішудің қажеті жоқ.
Цитрус жемістері
Лимон шайын ішу дәстүрі Ресейде пайда болды деп саналады: саудагерлер осылайша байлықты көрсетті — лимон өте қымбат болды. Көптеген адамдар лимонсыз шайды бүгінде елестете алмайды, бірақ сарапшылар бұл комбинациядан сақтандырады. Қышқыл дәм шай құрамындағы таниндермен «дос емес», бұл ащы немесе металл дәмін тудыруы мүмкін. Асқазанды тітіркендірмеу үшін лимонды көп пайдаланба.
Ақуыздар
Жұмыртқаның және кейбір өсімдік тағамдарының құрамындағы ақуыздар шайдағы антиоксиданттардың сіңуіне кедергі келтіруі мүмкін. Осылайша, бұл сусынның максималды пайдасын алу үшін оны ақуызы жоғары тағамдардан бөлек тұтын.
Ащы тағам
Сен ащы тағамнан кейін шайдың дәмін тата алмайсың. Бірақ, бұл тек дәм мен хош иіс туралы емес. Ащы бұрыштың құрамында күйдіруге жауап беретін капсаицин заты бар. Шаймен бірге тұтынса, асқазанды тітіркендіруі мүмкін деп саналады. Тәуекелге бармау және ащыдан да және шайдан да барынша ләззат алу үшін мұндай комбинациядан аулақ болу керек.
Сүт өнімдері
Сүт — шайға арналған тағы бір дәстүрлі қоспа. Бірақ, бұл комбинация, сарапшылардың пікірінше, сәтсіз. Сүт өнімдері шайдың құрамындағы антиоксиданттармен, әсіресе шайдың денсаулыққа көптеген пайдалы қасиеттеріне жауап беретін катехиндермен байланыса алады. Өз кезегінде, сүт өнімдерінде кездесетін ақуыздар шайдың нәзік дәмін бұрмалап, оны жағымды етпейді. Егер саған бұл түрі ұнаса, кем дегенде, кілегей, ірімшік немесе йогуртты тұтынудан аулақ болғаның жөн.
Тәттілер мен десерттер
Тәтті кондитерлік өнімдермен, десертпен немесе кәмпиттермен шай ішу идеясы керемет болып көрінуі мүмкін. Бірақ, шайды тәттілермен жұптастыру жақсы идея емес. Біріншіден, сен дәмнің күрделілігін бағалай алмайсың, екіншіден, шай ішу автоматты түрде денсаулыққа зиян келтіреді. Атап айтқанда, қандағы қанттың күрт өсуі денсаулыққа ұзақ мерзімді әсерін айтпағанда, шаршау сезімін тудырады.
Темірге бай тағамдар
Темір — біздің ағзамыз үшін оттегінің тасымалдануына және энергия өндіруге ықпал ететін маңызды микроэлементтер. Дегенмен, шайдың құрамында таниндер мен оксалаттар бар, олар темірдің сіңуіне кедергі келтіруі мүмкін, әсіресе шпинат, бұршақ және жаңғақ сияқты өсімдік тағамдарында кездеседі. Егер сен темірге бай тағамдарды жесең, оларды шаймен ішпеген жөн. Темірді оңтайлы сіңіру үшін кем дегенде бір сағат күткен дұрыс — тамақтанар алдында да, кейін де.
Фото: Unsplash