
Барлық дерлік діндерде ораза ұстау ережесі бар.
Дұрыс көзқараспен ораза дененің жасырын резервтерін белсендіреді және аутофагия процесіне жол ашады. Ораза айында дұрыс тамақтану жолдарын біл.
Неліктен су ішу және құрма жеу маңызды
Рамазан – сусыз ауыз бекіту айы. Тиісінше, тамақ пен сусыз кезең кезінде дене қатты сусызданады. Су болмағанда көптеген процестер баяулайды, сондықтан бірінші қадам-денені сумен толтыру.
Дені сау адам үшін су нормасы тәулігіне 1 кг дене салмағына 30 мл болып саналады. Үнемі спортпен шұғылданатындар үшін норманы 1 кг салмаққа 40 мл-ге дейін арттыруға болады. Мысалы, егер физикалық белсенді адамның салмағы 55 килограмм болса, онда ол үшін судың мөлшері 2,2 литр болады.

Сондай-ақ, ораза кезінде қандағы қант деңгейі төмендейді, бұл энергия өндіру процесін баяулатады.
Құрма – қандағы қант деңгейін қалыпқа келтіруге көмектесетін табиғи қанттардың көзі. Алайда, өнім тазартылған қант сияқты бос глюкоза емес. Олардың құрамында көптеген түрлі дәрумендер мен минералдар бар. Құрма жегеннен кейін қант деңгейі көтеріліп, дене аш емес екендігі туралы сигнал алады. Бұл сонымен қатар негізгі тамақтану кезінде артық тамақтанбауға мүмкіндік береді.
Тамақтану уақытын қанша бөлікке бөлу керек
Тамақ жеуге болатын уақытты төрт бөлікке бөлуді ұсынамыз:
1. Ауыз ашуды судан, құрмадан және көкөніс салатынан бастаған жөн.
2. Ифтардан 30-40 минуттан кейін құрамында ақуызы бар ыстық тағаммен кешкі ас іше аласың. Мұндай тағамға балық, ақ немесе қызыл ет жатады.
3. Ұйқыдан бір сағат бұрын кішкене ақуызды тағамдар.
4. Ауыз бекіту, таңертеңгі тағам, құрамында май мен ақуыз жеткілікті, толық ыстық тағамнан тұрады. Таңертең тамақтану керек, өйткені ақуыздар мен майлар келесі тағамға дейін ұзақ қанықтырады. Қант мөлшерін шектеген жөн, өйткені қарапайым көмірсулар тез аштық пен шөлдеуге әкеледі.
Тамақтану калориясын келесі комбинацияда алу ұсынылады: 50% ақуыз, 20% май, 30% көмірсу. Мұндай тамақтану кезінде адам ұзақ уақыт бойы тоқ жүреді және артық салмақ қоспайды.

Қуырылған тағамды жеуге бола ма?
Шын мәнінде, қуырылған тағамның мөлшері бұл тағамдар дайындалатын майдың сапасы сияқты маңызды емес. Қуыруға арналған ең пайдалы май-еріген сары май, өйткені ол жоғары түтін температурасына ие.
Егер осындай маймен қуырсаң, онда қуырылған тағамды кем дегенде күн сайын жеуге болады, өйткені еріген сары май денсаулыққа зиян тигізбейді. Тазартылған өсімдік майлары атеросклерозға әкелуі мүмкін.
Кофе ішуге бола ма?
Дені сау адам бәрін тұтынуы мүмкін, бірақ өз мөлшерде. Егер аптасына екі-үш рет 300 мл-ден аспайтын кофе ішсең, болады. Кофе өт ағынын ынталандырады және оны қалыпты тұтыну тіпті пайдалы.
Бұлшықет массасын қалай жоғалтпауға болады
Бұлшықет массасын жоғалтпау үшін тамақтануға жануарлардың ақуыздарын көбірек қосу керек. Бұл жағдайда көбірек қозғалу және белсенді өмір салтын ұстану қажет.
Кімдерге ораза ұстауға болмайды
- Бала емізетін және жүкті әйелдер;
- Аурудың өткір кезеңіндегі адамдар;
- Жақында операция жасаған науқастар;
- Бүйрек үсті безінің шаршауы немесе кортизолдың төмендеуі бар науқастар;
- 70 жастан асқан адамдар мен 16 жасқа дейінгі балалар;
- Он екі елі ішекте гастрит және белсенді жарасы бар адамдар.
Рамазан аяқталғаннан кейін қалай тамақтану керек
Тамақтанудың әдеттегі стиліне көшу ұсынылады, бірақ сонымен бірге тамақ мөлшерін теріс пайдаланба. Сондай-ақ, тәтті және ұнды тамақты біраз уақыт шектеген жөн. Бұл оразадан кейінгі әсерлерді рухани және физиологиялық тұрғыдан сақтауға көмектеседі.
Фото: Pexels/ Anna Tarazevich/ Pixabay/ Vanessa Loring