Температураның төмендеуі мен күннің болмауы кезінде теңдестірілген тамақтану және тұтынылатын ақуыздарының, майлар мен көмірсулардың, сондай-ақ дәрумендер мен минералдардың мөлшерін бақылау маңызды, өйткені күз мезгілдік аурулардың уақыты. Бұл туралы диетолог Евгения Белюга айтты.
«Құрамында көптеген микроэлементтер бар маусымдық өнімдерге назар аударған жөн. Қызанақ пен қиярдың орнына С, А дәрумендеріне, фолий қышқылына және калийге бай асқабақты тұтынған жөн. Немесе кәді, олардың құрамында В дәрумендері, аскорбин қышқылы, А және Е дәрумендері, темір, магний және мырыш бар. Сондай-ақ, цуккинидің артықшылығы әртүрлілігіне қарамастан, бұл көкөністің калориясы төмен»,
деп түсіндірді сарапшы.
Тамақты маусымдық тағамдармен әртараптандыруға болады, мысалы, бұқтырылған тағамдар мен пюре сорпалары. Көкөніс сорпасында көптеген пайдалы дәрумендер бар, ал майсыз тауық сорпасын тіпті салмақ тастағысы келетіндер де іше алады.
«Егер сусындар туралы айтатын болсақ, кофенің орнына шөп шайларын ішкен жөн. Олардың құрамында суық мезгілде иммунитетті қолдауға қабілетті дәрумендер, полифенолдар, антиоксиданттар бар. Немесе шайға лимон, итмұрын немесе қосуға болады. Олардың құрамындағы С витаминінің қосымша дозасы иммунитетті нығайтуға көмектеседі»,
деп кеңес берді ол.
Ал, қантты тұтынуды азайтқан дұрыс, деп атап өтті диетолог.
«Қант — бұл жоғары калориялы өнім, оны шамадан тыс тұтыну артық салмақтың артуына әкелуі мүмкін және ол бірқатар қиындықтарды тудырады: метаболизмнің баяулауы, жасушалардың инсулинге сезімталдығының төмендеуі. Қантты көп мөлшерде тұтыну арқылы біз иммундық жүйе әлсірейді және бұл жағдайда маусымдық аурулар кезінде вирустарға қарсы тұру қиынырақ болады»,
деп қорытындылады сарапшы.
Фото: Unsplash
Ақпарат көзі: Tengrinews