Pexels: Lina Kivaka

Австралиядағы Жаңа Оңтүстік Уэльс университетінің ғалымдары зерттеу жүргізіп, шайдың жүрек денсаулығы үшін ең жақсы сусын екенін анықтады. Зерттеу нәтижелері тамақтану саласындағы қазіргі даму журналында жарияланған.

Зерттеушілер алты танымал сусындардың — шай, кофе, ішімдік, сода, энергетикалық сусындар мен жеміс шырындарының ағзаға әсерін зерттеді. Шай екі жыныста да жүрек денсаулығына тұрақты оң әсер еткен жалғыз сусын болды.

Ұзақ уақыт бойы (онжылдықтар) шай ішкен адамдарда жүрек-қан тамырлары ауруларынан кенеттен қайтыс болу қаупі 19 пайызға төмендеді.

Кофе де жүрек ауруының қаупін азайтудың ұқсас әсеріне ие, бірақ жұмыс авторлары анықтағандай, бұл әсер негізінен ер адамдарда ғана көрінеді.

жүрек денсаулығына арналған мінсіз сусын
Pexels: Julia Sakelli 

Газдалған сусындар мен алкогольге келетін болсақ, олар, керісінше, жүрек ауруының қаупін арттырады.

Диетолог Кэрри Ракстонның айтуынша, күніне әрбір қосымша шай кружкасы жүрек-қан тамырлары ауруларынан мезгілсіз өлім қаупін төрт пайызға азайтады. Осыған байланысты, дәрігердің пікірінше, жас кезінен бастап шай ішу әдетін дамыту маңызды.


Фото: Pexels

Поделиться: